17.01.2014
In atentia persoanelor interesate
In ultimele doua zile, reprezentantii presei scrise si TV din Romania au manifestat un interes deosebit pentru posibilele reactii adverse ale paracetamolului, ca urmare a unui articol aparut in presa americana. Articolul nu aduce elemente suplimentare fata de informatiile deja cunoscute si implementate in prospectul tuturor medicamentelor pe baza de paracetamol, in Uniunea Europeana.
Sunt informatii despre dozele uzuale recomandate (1-2 comprimate la intervale de 4 ore, administrate la nevoie, despre doza maxima recomandata (pentru adulti, 4g, pentru copii 6-12 ani, 60 mg/kg/zi repartizat in prize egale), despre reactiile adverse posibile (eruptii, mancarime, scaderea numarului de trombocite, agranulocitoza cu faringita si febra- neasteptat, afectare hepatica, colica renala ; la doze mari si tratament prelungit paracetamolul poate produce afectarea functiei renale pana la insuficienta renala cronica.
Informatiile despre medicament precizeaza, de asemenea, riscul de afectare hepatica la asocierea paracetamolului cu alcoolul, sau riscul in cazul asocierii cu alte medicamente.
Sunt informatii detaliate, armonizate la nivelul intregii Uniuni Europene, care subliniaza, ca de altfel in cazul tuturor prospectelor destinate utilizatorului, faptul ca nu exista medicamente fara reactii adverse, chiar daca nu apar la toate persoanele.
ANMDM atrage atentia asupra importantei pentru sanatatea fiecarui pacient, de a se respecta dozele recomandate, pentru a se evita, pe cat posibil, aparitia reactiilor adverse.